Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση

BLOG

Θερμοπρόσοψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Θερμοπρόσοψη: Τι πρέπει να γνωρίζετε!

5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την θερμοπρόσοψη

Ένας εξαιρετικός τρόπος να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι και αισθητικά τις όψεις του, είναι η κατασκευή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμοπρόσοψη.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε σε όλες τις εξωτερικές επιφάνειες της κατοικίας μας ένα ισχυρό στρώμα θερμομόνωσης, το οποίο την προστατεύει από το κρύο και τη ζέστη, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά κάνοντας και οικονομία στην ενέργεια που χρειαζόμαστε για να θερμάνουμε ή να ψύξουμε το χώρο.

Ταυτόχρονα μιας και ο σοβάς της τελικής της στρώσης είναι έγχρωμος και υδατοαπωθητικός, φρεσκάρουμε τις όψεις και στεγανώνουμε όλα τα τοιχία.

Μάλιστα με το πρόγραμμα "Εξοικονωμώ-Αυτονομώ" του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορείτε να επιδοτηθείτε για να κατασκευάσετε και στο δικό σας σπίτι την εξωτερική θερμοπρόσοψη, μεταξύ άλλων ενεργειακών αναβαθμίσεων.

Η κατασκευή ενός τέτοιου πιστοποιημένου συστήματος απαιτεί άριστη γνώση και εξειδικευμένο συνεργείο, καθώς έχει πλήθος υλικών που πρέπει να χειριστούμε σωστά όπως θερμομονωτικές πλάκες, κονιάματα, στηρίξεις, ειδικά τεμάχια, σοβάδες κ.α.

Στο bousounis.gr διαθέτουμε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία για να υποστηρίξουμε κάθε έργο όσο μικρό η μεγάλο είναι, τόσο στη φάση του σχεδιασμού όσο και στη φάση της υλοποίησης.

Με την επίβλεψη των συνεργείων από πιστοποιημένο Πολιτικό Μηχανικό μπορούμε να εγγυηθούμε το άριστο τελικό αποτέλεσμα που θα αφήσει ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό πελάτη.

Ας δούμε όμως τα βήματα που έχει η κατασκευή μιας θερμοπρόσοψης:

Προετοιμασία Επιφάνειας

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης μπορούν να εφαρμοστούν σε πληθώρα υλικών όπως μπετόν, τούβλο, σοβάς, τσιμεντοσανίδα, ξύλο κλπ. Αυτό την καθιστά κατάλληλη τόσο για παλαιές όσο και για νέες κατασκευές.

Πριν από οτιδήποτε πρέπει να γίνει απαραίτητα ο έλεγχος του υποστρώματος από έμπειρο Τεχνικό και να αποφασιστεί τι χρειάζεται για την προετοιμασία του. Ενδεικτικά για την εφαρμογή του συστήματος ανάλογα την κατασκευή και την παλαιότητα της πρέπει να γίνουν οι εξής έλεγχοι:

- Επιπεδότητα επιφάνειας
- Σαθρά τμήματα (παλαιές κατασκευές)
- Έλεγχος λοιπόν δομικών στοιχείων (μαρμαροποδιές, αλουμίνια κλπ)
- Έλεγχος δικτύων στην επιφάνεια (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά)
- Έλεγχος φορτίων στην τοιχοποιία (Κλιματιστικές μονάδες, τέντες κλπ)

Ζώνη Υψηλής Στεγάνωσης

Αφού φροντίσουμε και προετοιμάσουμε την επιφάνεια, ξεκινάμε και στεγανώνουμε σε ύψος 50-60 εκατοστών από το έδαφος ή το μπαλκόνι μας την επιφάνεια που θα δεχθεί την θερμοπρόσοψη. Με αυτό τον τρόπο την εξασφαλίζουμε από την ανιούσα υγρασία μιας και είναι η περιοχή που έρχεται σε άμεση επαφή με εξωτερική οριζόντια επιφάνεια, που έχει κίνδυνο να έχει μικρή δυνατότητα απορροής.

Τοποθέτηση των Θερμομονωτικών Πλακών

Πως κάνουμε θερμομόνωση με πλάκες

Στη συνέχεια πρέπει να ξεκινήσουμε να τοποθετούμε τις θερμομονωτικές μας πλάκες. Για να διασφαλίσουμε την επίπεδη και απολύτως κάθετη επιφάνεια, τοποθετούνται ειδικοί οδηγοί εκκίνησης.
Στην ζώνη υψηλής στεγάνωσης συνίσταται η χρήση πολυστερίνης αυξημένης πυκνότητας για μια έξτρα προστασία από την υγρασία και τις εξωτερικές καταπονήσεις όπως χτυπήματα από έπιπλα.

Η τοποθέτησή τους γίνεται αρχικά με κόλληση τους στην επιφάνεια με ειδική κόλλα, ενώ έχει αρκετές κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όπως αρμοί, δομικά ανοίγματα, διάκενα μεταξύ των πλακών κλπ.
Στη συνέχεια γίνεται και η μηχανική στήριξή τους με κατάλληλα βύσματα.

Τοποθέτηση ειδικών τεμαχίων

θερμομονωτικές πλάκες πολυστερίνης

Αφού έχουμε καλύψει την επιφάνεια μας σωστά με τις θερμομονωτικές πλάκες πολυστερίνης, τοποθετούμε τα ειδικά τεμάχια ή κατασκευάζουμε τα ειδικά χαρακτηριστικά της κατασκευής μας.

Τοποθετούνται γωνιόκρανα στις ακμές, νεροσταλλάκτες, προφίλ αρμού διαστολής, σκοτίες κλπ. Είναι κρίσιμο να προσεχθεί πολύ η λεπτομερής τοποθέτησή τους καθώς όλα αυτά είναι τα επικίνδυνα για αστοχία σημεία.

Επικάλυψη του Συστήματος Θερμοπρόσωψης

Τι είναι η αντιρρηγματική στρώση

Μόλις έχουμε τελειώσει και με όλα τα παραπάνω είμαστε έτοιμοι να τοποθετήσουμε τις δύο στρώσεις του τελικού επιχρίσματος για να καλύψουμε την επιφάνεια των πλακών πολυστερίνης.

Ξεκινάμε με την αντιρρηγματική στρώση, δηλαδή την εφαρμογή ειδικού ινοπλισμένου τσιμεντοκονιάματος με μεγάλη ελαστικότητα, στην οποία εγκιβωτίζουμε και αλκαλικό υαλόπλεγμα.

Το συνολικό πάχος αυτής της στρώσης είναι 4-5 mm. Στη συνέχεια τοποθετούμε την τελική μας στρώση, τον υδατοαπωθητικό σοβά, είτε ακρυλικό είτε σιλικονούχο, ο οποίος έχει χρωματιστεί στην απόχρωση της επιλογής μας.

Με αυτό τον τρόπο έχουμε ολοκληρώσει την κατασκευή του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης ή αλλιώς τη θερμοπρόσοψη του κτιρίου μας.

Τα σημεία τα οποία χρήζουν προσοχής είναι πάρα πολλά και απαιτούνται εξειδικευση και λεπτομέρεια τόσο στο χεδιασμό όσο και στην εφαρμογή.

Μπουσούνης εγγύηση στην Μόνωση

Χρειάζεσαι Μόνωση; Ρώτησε μας.

Η εταιρεία μας είναι διπλα σας να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα!
Είτε έχετε εγκριθεί για επιδότηση για το πρόγραμμα "Εξοικονωμώ-Αυτονομώ", είτε θέλετε με ίδια κεφάλαια να χρηματοδοτήσετε το έργο της θερμομόνωσης της κατοικίας σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να βρούμε μαζί τις κατάλληλες λύσεις για το δικό σας σπίτι, κατοικία, επαγγελματιή στέγη.

Δημοσθένης Ι. Μπουσούνης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

*απαγορεύεται η αναπαραγωγή η δημοσίευση ολόκληρου ή τμήματος του άρθρου χωρίς την έγγραφη έγκριση της bousounis.gr