Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση

BLOG

Ποια είδη στεγανωτικών μονωτικών υπάρχουν?

Ποια είδη στεγανωτικών μονωτικών υπάρχουν?

Υγρασία στο σπίτι? Σχεδόν όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν προβληματιστεί κάποια στιγμή με το πρόβλημα της στεγάνωσης του ακινήτου τους. Στέγη ή ταράτσα, υπόγειο, ζαρντινιέρες, δεξαμενές, πισίνες, ειδικές απαιτήσεις, ξεχωριστές λεπτομέρειες της κάθε κατασκευής κάνουν το πρόβλημα αυτό σύνθετο και η ανάγκη σχεδιασμού και επιλογής της κατάλληλης λύσης πρέπει να γίνει από κάποιον με ειδικές γνώσεις και εμπειρία.  Η εταιρεία μας διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία στο ζήτημα της μόνωσης των κατασκευών, και είμαστε πάντα στη διάθεση σας για να σχεδιάσουμε μαζί τη λύση που είναι κατάλληλη για το δικό σας πρόβλημα!

Στο παρόν άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα είδη των στεγανωτικών υλικών που είναι τα πιο διαδεδομένα για να υλοποιήσουμε υγρομόνωση στα διάφορα σημεία της κατασκευής μας.

Γενικά μπορούμε να χωρίσουμε τα υλικά για την μόνωση έναντι υγρασίας των σε 2 κατηγορίες :

Κατηγορία 1: Επάλειφόμενα Στεγανωτικά 

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα επαλλειφόμενα στεγανωτικά είναι η κατηγορία των μονωτικών υλικών τα οποία έρχονται σε υγρή μορφή και τα εφαρμόζουμε με μια βούρτσα ή ένα ρολό. Λέγονται και υγρές μεμβράνες διότι μετά τον πολυμερισμό τους, δημιουργούν μια ενιαία και στεγανή μεμβράνη, η οποία προστατεύει τα διάφορα μέρη της οικοδομής από το νερό και την υγρασία. Ξεχωρίζουν μεταξύ τους από την πρώτη ύλη απο την οποία κατασκευάζονται και ανάλογα τη σύσταση τους έχουν διαφορετικές ιδιότητες και αντοχές.

Πολυουρεθανικά

Τα Πολυουρεθανικά είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος στεγάνωσης δωμάτων και ταρατσών. Μπορούν να αναλάβουν λιμνάζοντα νερά άρα είναι σχετικά μικρή η προεργασία που χρειάζεται για την εφαρμογή τους. Πάντα απαιτείται να προστατεύονται από την ηλιακή ακτινοβολία έναντι της κιμωλίασης που τους προκαλεί, και έχουν ένα προσδόκιμο χρόνο ζωής γύρω στα 20 έτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ως τελευταία στρώση εμφανή και εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα είτε να καλυφθούν από θερμομονωτική στρώση. Με κατάλληλη επεξεργασία έχουν την ικανότητα να δεχθούν και άλλες επικαλύψεις όπως πλακάκια κλπ.

Υβριδικά

Τα υβδριδικής τεχνολογίας επάλειφόμενα, είναι μια μέση λύση όταν ζητάμε στεγάνωση στην ταράτσα μας. Έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής τα 15 χρόνια και είναι μια κατηγορία ενδιάμεση μεταξύ των Πολυουρεθανικών και των ακρυλικών. Προτείνονται ως τελική στρώση της επιφάνειας.

NEOROOF NEOTEX ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΩΤΙΚΟ ΜΟΝΩΣΗ ΣΤΕΓΑΝΩΣΗ ΣΤΕΓΑΝΩΤΙΚΟ
Το υβριδικό στεγανωτικό Neoroof της εταιρείας Neotex

Ακρυλικά

Τα ακρυλικά είναι τα πλέον διαδεδομένα στεγανωτικά υλικά όσο αφορά τις ταράτσες, καθώς είναι αρκετά οικονομικά και μπορούν να εφαρμοστούν από ιδιώτες με σχετική ευκολία. Έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής τα 10 έτη.  Επίσης όπως τα υβριδικά προτείνονται για τελική στρώση, ενώ για την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους θα πρέπει να εφαρμόζονται σε ταράτσες χωρίς λιμνάζοντα νερά.

Τσιμεντοειδή

Τα τσιμεντοειδή στεγανωτικά είναι μια κατηγορία μονωτικών που χρησιμοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις ταρατσών όπου η στεγάνωση θα καλυφθεί με θερμομόνωση  ή θα ακολουθήσει επίστρωση με πλακάκια. Είναι η καλύτερη λύση όμως για μόνωση υπογείων, δεξαμενών, πισινών κ.α. λόγω της μεγάλης αντοχής τους σε μόνιμη υγρασία. Ανάλογα την ελαστικότητα τους μπορούν κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν και σαν τελική στρώση στεγάνωσης, εκτεθειμένη στον καιρό. 

Πολυουρίας

Η νέα τεχνολογία στον τομέα της στεγάνωσης είναι τα στεγανωτικά με βάση την πολυουρία. Με πάρα πολλές ιδιότητες είναι μια εξαιρετική λύση με μεγάλο προσδόκιμο χρόνο ζωής και κατάλληλη για μεγάλα έργα και υψηλές απαιτήσεις. 

Ασφαλτικά

Τα ασφαλτικά που για χρόνια ήταν η μοναδική λύση σε προβλήματα υγρασίας έχουν χάσει έδαφος μιας και τα νέας τεχνολογίας υλικά μας δίνουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα, όμως η νέα γενιά ασφαλτικών με ειδικά πρόσμικτα και ρητίνες μπορεί να αποτελέσει μια άριστη λύση κυρίως για υπόγεια έργα.

Κατηγορία 2: Μεμβράνες 

Στην κατηγορία αυτή το υλικό έρχεται σε ρολο και γίνεται η συναρμολόγησή του από εξειδικευμένα συνεργεία κατευθείαν πάνω στην επιφάνεια που θέλουμε να μονώσουμε. Αναλογα την σύστασή τους τα χωρίζουμε περαιτέρω στα εξής:

Ασφαλτόπανα

Τα ασφαλτόπανα κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα την ελαστικότητα τους, τον τρόπο οπλισμού τους, και την επικάλυψή τους. Απαιτούν κλίσεις στην ταράτσα και συχνή φροντίδα στις ραφές που δημιουργούνται κατά την συγκόλλησή τους.  Η επιφάνεια μας πρέπει να ασταρωθεί με κατάλληλο ασφαλτικό βερνίκι και να κολλήσουν μεταξύ τους με χρήση φλόγιστρου και υψηλής θερμοκρασίας.

Μεμβράνες PVC

Οι μεμβράνες PVC ή οι μεμβράνες HDPE είναι μια σημαντική λύση στεγάνωσης καθώς είναι εξαιρετικά υψηλών μηχανικών αντοχών και μπορούμε με αυτές να δημιουργήσουμε στεγανολεκάνες μέσα στις οποίες θα κατασκευάσουμε το κτίριο μας.

Μεμβράνες κεραμοσκεπών

Στις κεραμοσκεπές χρησιμοποιούνται ειδικές μεμβράνες αναπνέουσες, για την στεγάνωση κάτω από το κεραμίδι. Ασφαλτικές ή συνθετικές, υπάρχει πληθώρα επιλογών.  

Από το πλήθος των παραπάνω επιλογών εξάγουμε αβίαστα το συμπέρασμα ότι η στεγάνωση μιας κατασκευής δεν είναι σταθερή και ίδια διαδικασία, αλλα διαφέρει σημαντικά ανάλογα το τι μονώνουμε και τι απαιτήσεις έχουμε από την μόνωση μας. Στο bousounis.gr είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε να λύσουμε μαζί το πρόβλημα που έχετε στην υφιστάμενή σας κατασκευή ή να σχεδιάζουμε μαζί τη μόνωση μιας νέας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με τους εξής τρόπους:

Τηλεφωνικά στο +30 2721023436
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο info@bousounis.gr

Δημοσθένης Ι. Μπουσούνης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

*απαγορεύεται η αναπαραγωγή η δημοσίευση ολόκληρου ή τμήματος του άρθρου χωρίς την έγγραφη έγκριση της bousounis.gr