Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση

BLOG

Πως να μονώσω την ταράτσα μου?

Πως να μονώσω την ταράτσα μου?

Μόνωση ταράτσας! Ένα πρόβλημα που όλοι έχουμε αντιμετωπίσει, εμείς όμως στο bousounis.gr μπορούμε οριστικά να δώσουμε λύση στο πρόβλημα! Εαν θέλετε να μάθετε τι είναι η μόνωση μπορείτε να δείτε προηγούμενο μας άρθρο εδώ!

Είτε αφορά στεγάνωση έναντι της υγρασίας, είτε θερμομόνωση για την αντιμετώπιση της θερμοκρασίας, είτε και τα δύο είμαστε δίπλα σας να σας βοηθήσουμε να καταλήξετε στην καλύτερη λύση για την δικιά σας περίπτωση.

Φυσικά επειδή είναι αδύνατον να εξηγήσουμε ξεχωριστά την κάθε περίπτωση, εδώ θα αναφέρουμε μερικά βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη φύση του προβλήματος. Η δουλειά της μόνωσης είναι εξαιρετικά λεπτομερής τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην εφαρμογή και προτείνεται να την αναλαμβάνει εξειδικευμένο συνεργείο, ετσι ώστε να αποφύγουμε τις αστοχίες.

Χαρακτηριστικά Σχεδιασμού

Ξεκινώντας θα αναφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά που θα μας βοηθήσουν να σχεδιάσουμε τη μόνωση μας.

Χρήση Ταράτσας

Το πρώτο που θα μας βοηθήσει να αποφασίσουμε τι είδους μόνωση χρειαζόμαστε είναι η τελική χρήση της ταράτσας μας. Είτε θέλουμε απλά να έχουμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες της οικίας μας είτε να δημιουργήσουμε χώρο συνάθροισης με ταρατσόκηπο, χρειάζεται να το ξέρουμε εξ αρχής όταν σχεδιάζουμε μια μόνωση. Ανάλογα την τελική χρήση αποφασίζουμε τις μηχανικές αντοχές που θα πρέπει να έχει μια μόνωση και τα όρια της ελαστικότητας της.

Τελική επιφάνεια

Η τελική επιφάνεια που θέλουμε να έχουμε σε συνάρτηση με τη χρήση της ταράτσας παίζει ρόλο στο σχεδιασμό της μόνωσης της ταράτσας μας. Η έκθεση της μονωσης στην ατμόσφαιρα, μια επικάλυψη με πλακάκι, μια ενιαία επιφάνεια, ένα βιομηχανικό δάπεδο οι επιλογές είναι πολλές και καθεμία αντιμετωπίζεται ξεχωριστά.

Παρούσα Κατάσταση

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό το οποίο μας οδηγεί στην επιλογή μεταξύ των λύσεων που διαθέτουμε για την στεγάνωση και την θερμομόνωση της ταράτσας μας είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μπορεί να προυπάρχουν στρώσης παλιάς μόνωσης που έφτασε στο όριο προσδόκιμου ζωής της ή δεν εφαρμόστηκε σωστα, μπορεί να έχουμε έντονο πρόβλημα με λιμνάζοντα νερά ή μπορεί ήδη να έχουμε κάνει επικάλυψη με πλακίδια ή με άλλο υλικό. Επίσης η παλαιότητα της κατασκευής μας και η ικανότητα της να δεχθεί επιπλέον φορτία, παίζει ρόλο στην επιλογή μας για να κατασκευάσουμε παραδείγματος χάριν μια τσιμεντοκονία ρύσεων.

Εφαρμογή της μόνωσης

Εφόσον έγινε ο σχεδιασμός της μόνωσης από τον ειδικό και έγινε αποδεκτό απο τον ιδιοκτήτη, ξεκινάμε με την εφαρμογή των υλικών.

Πως ξεκινάμε

Ξεκινάμε με το βασικότερο χαρακτηριστικό κάθε οικοδομικής επέμβασης, που είναι η προετοιμασία του υποστρώματος. Ασχέτως της λύσης που έχουμε επιλέξει, πρέπει να προηγηθεί σχολαστική φροντίδα της επιφανείας που σκοπεύουμε να μονώσουμε έτσι ώστε να καταστεί έτοιμη να δεχθεί τη μόνωση μας. Αν παραδείγματος χάρη προσπαθήσουμε να στεγανώσουμε μια επιφάνεια σαθρή, το πιθανότερο ειναι η μόνωση μας να αποτύχει καθώς θα αποκοληθούν γρήγορα τα σαθρά τμήματα του φέροντος οργανισμού, παρασύρροντας έτσι και τη μόνωση μας.

Πως επιλέγουμε Στεγάνωση

Είτε σκοπός μας έιναι απλά η στεγάνωση της ταράτσας μας ώστε να αποφύγουμε τα προβλήματα υγρασίας, είτε σκοπεύουμε να στεγανώσουμε και να θερμομονώσουμε την ταράτσα μας και να την επικαλύψουμε με πλακάκι ή οτιδήποτε άλλο, πρώτα από όλα εφαρμόζουμε το στεγανωτικό μας υλικό. Στεγανωτικά υλικά υπάρχουν πάρα πολλά και εμείς ανάλογα την περίπτωση μας έχουμε επιλέξει το κατάλληλο. Μπορείτε να δείτε εδώ μερικές απο τις επιλογές που έχουμε για την στεγάνωση διαφόρων στοιχείων της οικοδομής μας. Υπάρχει ενδεχόμενο λόγω αυξημένων απαιτήσεων να απαιτηθεί για την εξασφάλιση της οικοδομής και διπλή στεγάνωση όμως συνίσταται ισχυρά να εφαρμόζεται μια στεγανωτική στρώση στον φέροντα οργανισμό μας.

Πως επιλέγουμε θερμομόνωση

Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος για την θερμομόνωση της ταράτσας μας είναι με πλάκες εξιλασμένης πολυστερίνης (φελιζόλ) σε διάφορα πάχη. Ανάλογα την τελική μας επιφάνεια, και τη χρήση της μπορούμε να τα επικαλύψουμε με χαλίκι, τσιμεντικονία, βιομηχανικό δάπεδο, αφρομπετόν, περλομπετόν κλπ. Υπάρχει και η δυνατότητα κατασκευής ανακλαστικής θερμομόνωσης με επαλλειφόμενα υλικά η οποία δημιουργεί μια μεμβράνη με ισχυρή αντανακλαστική επιφάνεια, που τους καλοκαιρινούς μήνες αποτρέπει το να θερμανθούν τα δομικά μας στοιχεία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Συμπέρασμα

Από όλα τα πάραπάνω προκύπτει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να κάνει μερικές συγκεκριμένες επιλογές για να βοηθήσει τους ειδικούς της μόνωσης να σχεδιάσουν την κατάλληλη λύση για κάθε περίπτωση. Η δουλειά της μόνωσης απαιτεί λεπτομερή σχεδιασμό και ιδιαίτερες γνώσεις για να εφαρμοστεί μια αξιόπιστη, διαχρονική και οριστική λύση.

Η εταιρεία μας με 35 χρόνια εμπειρίας, με τη γνώση και την υποστήριξη Πολιτικού Μηχανικού με εξειδίκευση στο αντικείμενο, βρίσκεται δίπλα σας για να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα λάθη και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2721023436 είτε μέσω e-mail στο info@bousounis.gr και να σχεδιάσουμε μαζί και βήμα-βήμα τη λύση για την μόνωση της ταράτσας σας!

Δημοσθένης Ι. Μπουσούνης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

*απαγορεύεται η αναπαραγωγή η δημοσίευση ολόκληρου ή τμήματος του άρθρου χωρίς την έγγραφη έγκριση της bousounis.gr