Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση

BLOG

Ρωγμές στον τοίχο? Έντονες η τριχοειδείς εδώ θα βρείς τη λύση!

Ρωγμές στον τοίχο? Έντονες η τριχοειδείς εδώ θα βρείς τη λύση!

Part 1: Μάθε εδώ πως να αντιμετωπίσεις τις έντονες ρηγματώσεις!

Εάν έχετε ενοχλητικές ρηγματώσεις στην τοιχοποιία σας, το bousounis.gr ειναι εδώ να σας δώσει συμβουλές για να βρείτε τη λύση!

Στο παρόν άρθρο θα σας δώσουμε συμβουλές για να καταφέρετε να επισκευάσετε γρήγορα και σωστά τις ρωγμές στον τοίχο σας για να καταφέρετε στη συνέχεια να ανανεώσετε το χώρο σας με μια σωστή διαδικασία βαφής!

ΕΙΔΟΣ ΡΗΓΜΑΤΩΣΗΣ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαπιστώσουμε είναι το είδος της ρηγμάτωσης που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ώστε να βρούμε τον λόγο που έχει δημιουργηθεί! Οι ρηγματώσεις πρέπει να εκτιμηθούν ανάλογα το μέγεθος τους, τη θέση τους στην τοιχοποιία μας, το πλήθος τους και την κατεύθυνση τους. Ξεκινώντας από το μέγεθος πρέπει να τις κατατάξουμε στο αν είναι τριχοειδείς ή έντονες. Η θέση και η κατεύθυνση μιας έντονης ρηγμάτωσης μπορεί να μας υποδείξει βαθύτερο πρόβλημα στην τοιχοποιία ή το δομικό στοιχείο (δοκάρι, κολώνα, πλάκα) του φέροντος οργανισμού, ή ένα πρόβλημα στη συναρμογή της τοιχοποιίας. Πολλές τριχοειδείς ρωγμές μπορεί να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι έχει γίνει λανθασμένη εφαρμογή του σοβά στον τοίχο μας. Θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που συναντάμε. Υπενθυμίζουμε ότι όπως σε όλες τις χειρωνακτικές εργασίες πρέπει να λαβμάνουμε όλα τα μέτρα Ατομικής Προστασίας για να αποφύγουμε τραυματισμούς. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικώς ή μέσω E-mail ώστε οι ειδικοί μας να σας βοηθήσουν να δώσετε λύση στο δικό σας πρόβλημα.

Έντονη ρηγμάτωση στην ένωση μεταξύ δοκαριού ή κολώνας και τοίχου

Το πρόβλημα

Όταν έχουμε μια έντονη ρωγμή που τρέχει κατα μήκος της ένωσης μεταξύ τοιχοποιίας και δοκαριού ή κολώνας, σημαίνει ότι στο σημείο εκείνο έχουν αποσυνδεθεί τα δομικά μας στοιχεία. Αυτό μπορεί να προκύψει από μια διαφορική μετακίνηση της τοιχοποιίας σε σχέση με το φέροντα οργανισμό, που μπορεί να προκληθεί από ένα σεισμό, ή από την καθίζιση της τοιχοποιίας. Εαν προσπαθήσουμε να σφραγίζουμε επιφανειακά αυτή ρωγμή θα οδηγούμασταν σε εκ νέου αστοχία καθώς οι εσωτερικές δυναμεις θα παρέμεναν πιο ισχυρές από την αντοχή του στόκου, με αποτέλεσμα να ρηγματώσει η επισκευή μας.

Η λύση

Για να λύσουμε το πρόβλημα ριζικά θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί όσο αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε. Καταρχήν πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα του προβλήματος, άρα να αποκαλύψουμε το σημείο της συναρμογής μεταξύ του μπετόν και του τούβλου. Αυτό θα το καταφέρουμε αφαιρώντας το σοβά πλήρως 10-15 εκατοστά εκατέρωθεν της ρηγμάτωσης, με ένα Σκαπτικό Πιστολέτο. Η επόμενη μας κίνηση θα είναι να καθαρίσουμε απο υπολείμματα πάρα πολύ καλα την εσωτερική ρωγμή που θα εμφανιστεί, στην αρχή μέ ένα Καλέμι και μετά με μια σκληρή Συρματόβουρτσα.

Τώρα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την αποκατάσταση της βλάσης. Γεμίζουμε τη ρωγμή μεταξύ τούβλου και σκυροδέματος με έναν τσιμεντοειδή στόκο όπως το DUROCRET η το ταχύπηκτο RAPICRET της εταιρείας ISOMAT. Προσοχή, όπως σε όλα τα τσιμεντοειδή χρειάζεται πρώτα καλή διαβδοχή της επιφάνειας μας. Μόλις στεγνώσει το τσιμεντοκονίαμα μας, διαβρεχουμε εκ νέου και περνάμε την πρώτη στρώση του επισκευαστικού σοβά μας, UNICRET FAST, ενισχυμενο με οικοδομική ρητίνη όπως ADIPLAST η REVINEX. Αμέσως και πριν στεγνώσει η στρώση μας, εγκιβωτίζουμε μια λωρίδα πλέγματος για να ενισχύσουμε το ευπαθές αυτό σημείο. Στη συνέχεια αφήνουμε την πρώτη στρώση να πήξει και έπειτα περνάμε τη δεύτερη και τελική στρώση σοβά, την οποία ομαλοποιούμε. Αφού "τραβήξει" η δεύτερη στρώση, τρίβουμε με ένα Τριβίδι το σοβά και ξεκινάμε τη διαδικασία βαφής του.

Έντονη μεμονομένη ρηγμάτωση στον σοβά

Το πρόβλημα

Παρόμοια με την προηγούμενη περίπτωση αλλά σαφώς πιο έυκολη στην αντιμετώπισή της είναι αυτή, κατά την οποία διαπιστώνουμε μια έντονη ρηγμάτωση στο σοβά η οποία όμως δεν δείχνει να οφείλεται σε αστοχία της εσωτερικής τοιχοποιίας, αλλά σε επιφανειακή αστοχία του σοβά. Αυτό μπορεί να έχει προέθλει από κακή εφαρμογή του σοβά κατά την κατασκευή ή από επικτητο τρόπο όπως μια ελαφριά σεισμική δόνηση ή από συστολή και διαστολή του τοίχου μας.

Η λύση

Για να την αντιμετωπίσουμε, καταρχήν ελέγχουμε το βάθος της και το πόσο σαθρός είναι ο σοβάς εκατερωθέν της. Εφόσον απαιτηθεί, διανοίγουμε τη ρωγμή με ένα καλέμι και καθαρίζουμε με μία συρματόβουρτσα. Στη συνέχεια καθαρίζουμε καλά να απομακρυνθούν σαθρά τμήματα και σκόνες. Προετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε τον τσιμεντοειδή ελαστικό στόκο δύο συστατικών FLEX-COVER και αφού διαβρέξουμε την επιφάνεια εφαρμογής, στοκάρουμε τη ρηγμάτωση. Ο ελαστικός αυτός στόκος έχει την ικανότητα να αναλάβει τις συστολες και διαστολές που μας δημιούργησαν το πρόβλημα εφόσον δεν έχει βάθος η ρωγμή και στην τοιχοποιία. Αφού στεγνώσει ο στόκος, προχωράμε στην διαδικάσια βαφής.

Μην ξεχνάτε να εγγράφείτε στο newsletter μας για να λάβετε ειδοποίηση για το part 2: "Μάθε πως να αντιμετωπίσεις τις τριχοειδείς ρηγματώσεις"! Η κάθε περίπτωση είναι μια ξεχωριστή εργασία με ιδιαιτερότητες, οπότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω email στο info@bousounis.gr ή μέσω τηλεφώνου στο (+30) 2721023436 για να σχεδιάσουμε μαζί την κατάλληλη λύση για το σπίτι ή την οικοδομή σας!

Δημοσθένης Ι. Μπουσούνης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

*απαγορεύεται η αναπαραγωγή η δημοσίευση ολόκληρου ή τμήματος του άρθρου χωρίς την έγγραφη έγκριση της bousounis.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσουμε δωρεάν συνάντηση ή επικοινωνία με τηλέφωνο, email αλλά και video κλήση και να σας προτείνουμε λύσεις προσαρμοσμένες αποκλειστικά για εσάς!