Είσοδος στον λογαριασμό σας

Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση

BLOG

Τι είναι η μόνωση?

Τι είναι η μόνωση?

Στο bousounis.gr είμαστε ειδικοί στη μόνωση! Αλλά τι σημαίνει αυτό? Στο παρόν άρθρο θα μάθουμε τι εννοούμε με τον όρο μόνωση, τα είδη των μονώσεων κατά περίπτωση και θα μιλήσουμε για τους λόγους που είναι απαραίτητη σε κάθε κατασκευή!


Μάθετε για την μόνωση

Τι σημαίνει ο όρος μόνωση;

Στην κατασκευή, με τον όρο μόνωση ονομάζουμε την απομόνωση και την προστασία ενός χώρου από την υγρασία, την θερμοκρασία (ζέστη ή κρύο) και τον ήχο. Ανά περίπτωση ζητούμενου αποτελέσματος έχουμε λοιπόν τις εξής κατηγορίες:

  • μόνωση έναντι υγρασίας ( Στεγάνωση, Υγρομόνωση, Στεγανοποίηση )
  • μόνωση έναντι θερμοκρασίας ( Θερμομόνωση )
  • μόνωση έναντι ήχου ( Ηχομόνωση )

Ας δούμε κατά περίπτωση το κάθε είδος μόνωσης και ας δούμε τα οφέλη που δίνει στην κατοικία μας η καθεμία!

Τι είναι η Στεγάνωση;

Μάθετε για Στεγάνωση

Στεγάνωση ή Υγρομόνωση ή Στεγανοποίηση είναι συνήθως οι όροι που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την μόνωση έναντι της υγρασίας. Η υγρασία, που είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της κατασκευής, προκύπτει από την εισροή νερού στα διάφορα στοιχεία της κατοικίας μας όπως ταράτσα, στέγη, δώμα, υπόγειο, τοιχία και γενικά ότι χωρίζει το χώρο μας από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης υδάτινα στοιχεία της κατασκευής όπως πισίνες, ζαρντινιέρες, δεξαμενές, ταρατσόκηποι κ.α. χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και σχεδιασμό για την στεγάνωσή τους, διότι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι ιδιαίτερα ευπαθή στη μόνιμη υγρασία που βρίσκονται.

Η απουσία μόνωσης έναντι της υγρασίας μπορεί να καταστρέψει την κατασκευή μας. Διαβρώνει τον φέροντα οργανισμό (μπετόν), καταστρέφει τους σοβάδες, ξεφτίζει τα χρώματα και δημιουργεί εστίες μούχλας. Δημιουργεί πολλά προβλήματα τόσο δομικά όσο και ποιότητας ζωής μέσα στην κατασκευή.

Εάν βλέπετε τα χρώματα και τους σοβάδες να φουσκώνουν, εάν βλέπετε νερό να στάζει από το ταβάνι ή να τρέχει από τον τοίχο είναι πιθανόν να έχετε προβλήματα υγρασίας στο δικό σας σπίτι!

Για να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από την υγρασία, έχουμε πληθώρα λύσεων και επιλογών ανά περίπτωση! Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα είδη των στεγανωτικών υλικών εδώ. Χρειάζεται ανάλυση πριν την απόφαση της ενδεδειγμένης λύσης, έτσι ώστε να καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή. Στο bousounis.gr είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε για εσάς την κατάλληλη λύση για το δικό σας σπίτι! Καλέστε μας και κλείστε τώρα ραντεβού για σας επισκεφθούμε στο χώρο σας!

Τι είναι η θερμομόνωση;

Μάθετε για την θερμομόνωση

Έχετε κάτσει κάποιο κρύο χειμωνιάτικο βράδυ αγκαλιά με το καλοριφέρ γιατί όσο και να καίει δεν ζεσταίνεται το δωμάτιο με τίποτα?

Έχετε μείνει ξάγρυπνοι κάποιο ζεστό καλοκαιρινό βράδυ γιατί ιδρώνετε διαρκώς μιας και νιώθετε το ταβάνι, τους τοίχους και τα αλουμίνια να καίνε?

Σωστά καταλάβατε, λείπει από το σπίτι σας η θερμομόνωση!

Η θερμομόνωση είναι η θωράκιση της κατασκευής μας με κατάλληλο σχεδιασμό και υλικά έναντι της θερμοκρασίας. Βοηθάει να μη χάσουμε την θερμότητα που μας δίνει το σύστημα θέρμανσης μας το χειμώνα, και μειώνει την ανάγκη μας για κλιματισμό το καλοκαίρι καθώς δεν επιτρέπει να ζεσταθούν τα δομικά μας στοιχεία.

Η θερμομόνωση εντάσσεται ως κομβικό στοιχείο στις νέες κατασκευές όσο αφορά τον ενεργειακό και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και απαιτείται από τον νόμο να υπάρχει. Μάλιστα το πρόγραμμα "εξ οικονόμηση κατ' οίκον" βοηθάει παλιές κατασκευές να θερμομονωθούν καθότι η οικονομία που κάνουμε σε καύσιμα και ρεύμα και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στο σπίτι είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Φυσικά και εδώ ανάλογα την περίπτωση πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες επιλογές καθότι έχουμε πληθώρα λύσεων και τρόπων να θερμομονώσουμε. Μπορείτε ενδεικτικά να δείτε πως θερμονονώνουμε την ταράτσα μας εδώ η το πώς σχεδιάζουμε μια σωστή θερμοπρόσοψη τοιχίων εδώ. Η εταιρεία μας υποστηριζόμενη από μηχανικούς με γνώση στο αντικείμενο είναι εδώ για να σας βοηθήσει να θερμομονώσετε την κατοικία σας!

Τι είναι η ηχομόνωση;

Μάθετε για την ηχομόνωση

Ο ήχος είναι η διάδοση των ηχητικών κυμάτων διαμέσου των υλικών (στερεών υγρών ή αέριων). Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η ηχομόνωση είναι η προστασία ενός χώρου από τους ενοχλητικούς ήχους και θορύβους. Ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορεί να έχει ενόχληση από τα γειτονικά, μία κατοικία μπορεί να έχει ενόχληση από τους ήχους του δρόμου, πολλές περιπτώσεις που οι ήχοι του περιβάλλοντος μπορεί να είναι ενοχλητικοί. Αρκετές φορές ακούμε το βάδισμα στον πάνω όροφο της κατοικίας μας, πολλές φορές μας ενοχλεί μια δυνατή εξάτμιση από μηχανάκι που διαταράσσει την ηρεμία της γειτονιάς μας.

Γενικά τον ήχο στην καθημερινότητα μας μπορούμε να τον χωρίσουμε σε δύο κατηγορίες: τον κρουστό ή κτυπογενή ή στερεόφερτο, και τον αερόφερτο.

Στην πρώτη κατηγορία των κτυπογενών ήχων ανήκουν ήχοι που μεταφέρονται διαμέσου των στερεών υλικών όπως πχ το βάδισμα από τον πάνω όροφο, η μετακίνηση επίπλων, το κάρφωμα ενός καρφιού στον τοίχο, την πτώση ενός αντικειμένου στο δάπεδο. Οι συνηθέστερες ενοχλήσεις αυτού του τύπου σε μια κατοικία προκύπτουν κυρίως από το δάπεδο και για αυτό το λόγο συνήθως κατά την κατασκευή σχεδιάζουμε τον διαχωρισμό του δαπέδου με ένα ελαστικό αντικραδασμικό υλικό.

Στην δεύτερη κατηγορία των αερόφερτων ήχων ανήκουν οι ήχοι που μεταφέρονται στον αέρα όπως ομιλίες, μουσική, ηλεκτρικές συσκευές, ο θόρυβος ενός πολυσύχναστου δρόμου, μια ενοχλητική εξάτμιση κ.α. Για να απομονώσουμε τον κάθε χώρο έναντι αυτών των οχλήσεων πρέπει να σχεδιάσουμε την απομόνωσή του με ηχοαπορροφητικά υλικά, τα οποία συνήθως εγκιβωτίζουμε μέσα σε μια κατασκευή γυψοσανίδας. Κομβικό ρόλο στην ηχομόνωση ενός σπιτιού παίζουν και τα κουφώματα, που πλέον παρέχουν σε συνδυασμό με τα τζάμια πολύ καλή ηχομόνωση.

Προφανώς η ηχομόνωση είναι θέμα εξαιρετικά λεπτομερούς σχεδιασμού, ανάλογα φυσικά και τις απαιτήσεις του κάθε χώρου. Καταστήματα εστίασης έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε σχέση με μια μονοκατοικία στην εξοχή! Ανάλογα το πρόβλημά σας η εταιρεία μας είναι εδώ να συζητήσουμε τις κατάλληλες λύσεις για εσάς!

Δημοσθένης Ι. Μπουσούνης
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

*απαγορεύεται η αναπαραγωγή η δημοσίευση ολόκληρου ή τμήματος του άρθρου χωρίς την έγγραφη έγκριση της bousounis.gr